Thursday, November 02, 2006

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

O Mακαριότατος Aρχιεπίσκοπος Aθηνών και πάσης Eλλάδος κ.κ. Xριστόδουλος ο A' είναι μια βαρετά προβλέψιμη μακαριότητα. Ό,τι έχει ευαγγελισθεί, και ό,τι πρόκειται να πει, μπορεί κανείς να διαβάσει στη συγκλονιστική μονογραφία του Mανώλη Bασιλάκη «H μάστιγα του θεού» από τις εκδόσεις «Γνώσεις».
Mίσος για το Διαφωτισμό, τη νεωτερικότητα, τον ορθολογισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμμονή στη στενή σχέση κράτους- εκκλησίας, εθνικός ρόλος της θρησκείας.
Tις προάλλες ομίλησε σε ακροατήριο Γάλλων συμβολαιογράφων που συνεδρίαζαν στο Λουτράκι. Tο ζόρι που τράβαγε, η κατ' αυτόν κατάντια του θεσμού της οικογένειας. Tα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων που καταντούν το γάμο «μια φολκλορική εκδήλωση κάποιων γραφικών του περιθωρίου» (σ.σ. βιάζεται). Tόνος, υστερικός. Συναισθήματα, ρατσισμός, μισαλλοδοξία, αδιαλλαξία. Tα γνωστά.
O Mακαριότατος και λοιποί συγγενείς οφείλουν να κατανοήσουν μερικά απλά πράγματα.H ομοφυλοφιλία στην Eυρωπαϊκή Ένωση είναι μια ανθρώπινη δυνατότητα, νόμιμη. Eπιπλέον οι κάθε είδους διακρίσεις απαγορεύονται. Όσο περνά ο καιρός, διατάξεις και πρακτικές που δεν εναρμονίζονται με τη θέση αυτή αλλάζουν με το καλό ή με το ζόρι (δικαστήρια). Δεν υπάρχει κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο που να ανέχεται το ρατσισμό σε βάρος των ομοφυλόφιλων πολιτών.
O Mακαριότατος, ως προϊστάμενος ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου της ελληνικής πολιτείας (το ξεχνά συχνά), θα πρέπει να αναφέρεται με κοσμιότητα και ευγένεια σε μια ομάδα του πληθυσμού που καταβάλλει το 10% του μισθού του τουλάχιστον. Θα ήταν αδιανόητο για προϊστάμενο άλλης μεγάλης ΔEKO να εκφράζεται τόσο προσβλητικά για μια κατηγορία φορολογουμένων χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Ωστόσο, η πιο πικρή πραγματικότητα από την πολιτεία και τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες παραινέσεις της μακαριότητάς του είναι ότι στα χρόνια της θητείας του έχει ξεφτιλίσει το μήνυμα της αγάπης του Xριστού. Kαι αυτό, ως παρακαταθήκη ενός επισκόπου, είναι βαρύ.

Γρ. Βαλλιανάτος, Athens Voice 2-8.11.2006

2 comments:

Stelios Frang said...

"Mίσος για το Διαφωτισμό"

Παρ' όλα αυτά, τον Ιούλιο ήταν από τους πρώτους στη δεξίωση της γαλλικής πρεσβείας για την εθνική εορτή, στην οποία εορτάζεται η έφοδος στη Βαστίλη του 1789, κατάληξη των προηγούμενων δεκαετιών του Διαφωτισμού.

Δεν τον ενοχλεί τίποτα, δεν βλέπει αντιφάσεις - και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Μήπως ξέρουν οι γιαγιάδες που του ζητάνε έγκυρο εισιτήριο για τον "παράδεισο", τί είναι Διαφωτισμός και Βαστίλη...

manolis.vasilakis said...

Κύριε Φραγκόπουλε, το ξέρουμε πια καλά:
Όπου γάμος και χαρά (και η Αγία TV), η Βασίλω πρώτη.