Wednesday, December 20, 2006

Και κρυπτοαντιστασιακός ο Χριστόδουλος!

Νέα εξωφρενικά ψέματα
Ο Αχριεπίσκοπος Χριστόδουλος ολοκληρώνει τον δεύτερο τόμο της Μάστιγας του Θεού με νέες εξωφρενικές «αποκαλύψεις». Όπως ισχυρίζεται, τον παρεξηγήσαμε θεωρώντας ότι υπηρέτησε πιστά την «Εθνοσωτήριο Επανάσταση» της 21ης Απριλίου. Ο άνθρωπος όχι μόνο γνώριζε ότι γίνονταν βασανιστήρια επί χούντας, παρά το ότι «ήταν απορροφημένος στις μελέτες του», αλλά ήταν και συνοδοιπόρος και εμψυχωτής ιεραρχών σε μη φιλοδικτατορικές ενέργειες. Τον αδικήσαμε. Ο Χριστόδουλος ήταν κρυπτοαντιστασιακός! Μετά από τις δημόσιες σχέσεις που έκανε εσχάτως στο Βατικανό, αισθάνθηκε ότι ήρθε ο καιρός να αποκαταστήσει την τρωθείσα εικόνα του. Έδωσε λοιπόν μια συνέντευξη στο κρατικό κανάλι για να πει, ανάμεσα σε άλλα, το εξωφρενικό ψέμα ότι επί απριλιανής δικτατορίας εμψύχωσε τον τότε μητροπολίτη Σύρου να επισκεφθεί τους εξόριστους στη… Μακρόνησο, η οποία ως γνωστόν ήταν κολαστήριο σε άλλες εποχές, όχι όμως επί χούντας. Όσο για την Απάτη του με τις ταυτότητες, τολμά να πει: «... τι άλλο να κάνουμε; ... να πάρουμε τα τανκς και να πάμε έξω από τη Βουλή; Δεν γίνεται αυτό».
Τα νέα έπη του Χριστόδουλου μπορεί κανείς να διαβάσει στο RNN (Religious News Network). Παραθέτω ολόκληρο το δημοσίευμα από το http://newsportal.rnn.gr/?c=154&a=1814:

Ο Χριστόδουλος, η Χούντα, οι ταυτότητες και ο Θεόκλητος

Τετ, 20 Δεκ 2006 13:24:00

Εμμεση απάντηση στην παλαιότερη δήλωσή του, ότι στα χρόνια της δικτατορίας διάβαζε (και ως εκ τούτου δεν είχε αντιληφθεί ότι γίνονταν βασανιστήρια), δίνει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος με συνέντευξή του που έδωσε στο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ και το δημοσιογράφο Τ. Χατζή.

Γράφει ο Νίκος Παπαδημητρίου

Ομως ο Αρχιεπίσκοπος δεν έμεινε σε αυτό: μίλησε και για το θέμα των ταυτοτήτων και τους κ.κ. Καραμανλή και Σημίτη, για τα όρια εκκλησιαστικής και κοσμικής εξουσίας. Ενώ στο θέμα της κάθαρσης η αναφορά του για τους Μητροπολίτες Βρεσθένης (και πρ. Θεσσαλιώτιδος) κ. Θεόκλητο και πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονα μάλλον θα συζητηθεί. Το κομμάτι της συνέντευξης πάντως που είναι το πλέον αποκαλυπτικό είναι αυτό που αφορά την εφηβική του ηλικία. Αναλυτικά:

Για τα χρόνια της εφηβείας:
Αρχ.: «…Συνεκρατούμην, σαν παιδί, σαν άντρας που ήμουν, είχα και εγώ τους πειρασμούς μου, είχα τις ορέξεις μου, είχα τις επιθυμίες μου…
Δημ.: Υπήρξε ενδεχομένως μια κοπέλα που να σάς άρεσε;
Αρχ.: Ναι, δεν πρόκειται να το κρύψω, γιατί; … Κάποτε επεχείρησαν να με μάθουν να χορεύω κάτι συμμαθητές μου στο σπίτι τους που είχα πάει, αλλά είδαν ότι ήμουν ανεπίδεκτος μαθήσεως. Δεν πήγαιναν τα πόδια μου, δεν τα κατάφερνα, οπότε εγκατέλειψαν το εγχείρημα…».

Για την περίοδο της δικτατορίας:

Αρχ.: «…Ποτέ μέσα μου δεν δικαιολόγησα είτε την άσκηση βίας είτε βασανιστηρίων σε βάρος ανθρώπων, γι’ αυτό και τότε στην Ιερά Σύνοδο που ήμουν, απεφασίζετο να σταλούν στη Γυάρο κάποιοι ιεροκήρυκες… Πράγματι εγώ διευκόλυνα την κατάσταση αυτή όσο μπορούσα από τη θέση που ήμουν. Και όταν ο τότε Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο αποθανών –ήταν ένας γέροντας– απεφάσισε να πάει να επισκεφθεί τους εξορίστους εκεί στη Μακρόνησο, εγώ ήμουν εξ εκείνων που τον πήραν στο τηλέφωνο τότε και τού είπα, “μπράβο Σεβασμιώτατε πολύ καλά κάνετε και πάτε”, παρά το ότι ορισμένοι άλλοι προσπάθησαν να τον αποθαρρύνουν για να μην βρει τον μπελά του και έλθει σε σύγκρουση με την τότε κατάσταση, την πολιτική κατάσταση.
Ομως εμένα με δίδαξε πάρα πολύ, πρέπει να το πω, το ότι η Εκκλησία στο σύνολό της τότε δεν προέβαλε κάποια ιδιαίτερη αντίσταση. Αυτό το βρήκα μπροστά μου… η Εκκλησία στην περίοδο αυτή που πέρασε στο σύνολό της, μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να υπήρξαν αλλά στο σύνολό της δεν έδειξε την ευαισθησία που έπρεπε να δείξει υψώνοντας το ανάστημά της και ελέγχοντας μια κατάσταση, η οποία δεν ήταν αυτή που έπρεπε να είναι απέναντι στον άνθρωπο, την αξιοπρέπειά του, την ακεραιότητά του. Ομως το τίμημα το επλήρωσε ο Αρχηγός της Εκκλησίας, ο οποίος ήταν ο Ιερώνυμος, ο οποίος παραιτήθη του Θρόνου, έχασε το Θρόνο. Επομένως αυτοτιμωρήθη κατά κάποιον τρόπο για αυτά που είχαν συμβεί επί των ημερών του...».


Για τα όρια εκκλησιαστικής και πολιτικής εξουσίας:
Αρχ.: (απευθυνόμενος στους μαθητές του Βόλου ήδη από το 1974): “Θέλω παιδιά μου, εγώ σας δίνω την υπόσχεση αυτήν την ώρα, ότι από εδώ και στο εξής, τώρα που είμαι Μητροπολίτης, δεν πρόκειται να κρατήσω το στόμα μου κλειστό, έστω για πολιτικά θέματα τα οποία απασχολούν το λαό μας. Εγώ δεν θα σάς προδώσω, δεν θα προδώσω το λαό μας, ούτε εσάς τη νεολαία. Για αυτό και σας πληροφορώ και σας ενημερώνω και σάς προειδοποιώ ότι εγώ θα ομιλώ για αυτά τα θέματα όταν πρέπει να μιλήσω”…
Θα έλεγα σε εσάς και σε όσους μού υποβάλλουν αυτό το ερώτημα, “αποφασίστε τελικά τι θέλετε, θέλετε η Εκκλησία να έχει λόγο και να υψώνει τη φωνή της ή θέλετε να είναι μουγγή και να κάθεται στη γωνία”, μην την κατηγορείτε ότι στην επταετία της δικτατορίας δεν μίλησε. Πολύ καλά έκανε και δεν μίλησε σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, έτσι δεν είναι;… Δεν συγκυβερνούμε με καμία κυβέρνηση, αυτά τα οποία γράφονται μερικές φορές ότι πίσω από την κυβέρνηση αυτή είναι ο Χριστόδουλος, ο οποίος τάχα υπαγορεύει τις θελήσεις τους, αυτό είναι πέραν της φαντασίας… Δεν λέω να αναμειχθούμε στα κομματικά ούτε στα πολιτικά εν στενή εννοία. Οταν λέμε πολιτικά, εννοούμε αυτό κατά την πλατωνική θεωρία, όπου πολιτικά είναι τα αφορώντα τους πολίτας…».

Για τα σκάνδαλα και την κάθαρση:
Αρχ.: «Η κάθαρση στην Εκκλησία δεν γίνεται με φήμες… Πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις… Υπήρξαν υπερβολές… Εξαιτίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης εγείραμε πειθαρχικές διώξεις, δηλαδή ανακρίσεις εις βάρος πέντε Ιεραρχών. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην Εκκλησία της Ελλάδος. Πέντε Μητροπολίτες να βρίσκονται ταυτοχρόνως υπό κατηγορία… Τίποτα δεν βγήκε και για τις πέντε περιπτώσεις… Μόνο ο Μητροπολίτης, πρώην Αττικής τώρα, έφυγε από τη θέση του, όχι με τη διαδικασία αυτή, διότι με τη διαδικασία αυτή δεν απεδεικνύετο…

Δημ.: Και ο Θεσσαλιώτιδος έφυγε…
Αρχ.: Ο Θεσσαλιώτιδος παραιτήθη…
Δημ.: Παραιτήθη μέσα στη δίνη των γεγονότων φυσικά…
Αρχ.: Μέσα στη δίνη των γεγονότων και κατά την άποψή μου κακώς παραιτήθη, τότε όμως ήτο η φορά των πραγμάτων τέτοια, ζητούσαν όλοι την κεφαλή επί πίνακι κάποιου…
Σε ό,τι αφορά την κάθαρση έχουμε μιαν εγρήγορση. Ευθύς ως πληροφορηθούμε ότι κάτι, κάπου συμβαίνει, επεμβαίνουμε αμέσως. Τώρα δε, με το νέο σχέδιο νόμου περί δικαστηρίων που έχουμε επεξεργαστεί και το οποίο φαντάζομαι μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα θα περάσει και από τη Βουλή, έχουμε προβλέψει και ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες για άμεση ενέργεια χωρίς να χρειάζονται πολύ χρονοβόρες διαδικασίες που σήμερα απαιτούνται… Γιατί στην Ελλάδα, πρέπει να ξέρετε, η Εκκλησία διοικείται και επί τη βάσει των Ιερών Κανόνων και επί τη βάσει των νόμων…».


Για τον Κ. Σημίτη, για τη «μάχη» των ταυτοτήτων:
Αρχ.: «…Εγινε το τηλέφωνο από το γραφείο μου στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο κ. Πρωθυπουργός απήντησε ότι δεν μπορεί να δεχθεί τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας. Αυτό δε, γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Δημ.: Σάς θύμωσε αυτό;
Αρχ.: Και βέβαια μάς θύμωσε.
Δημ.: Εσάς.
Αρχ.: Και εμένα. Μού κακοφάνηκε διότι η Εκκλησία στο κάτω κάτω της γραφής είναι ένας θεσμός του έθνους, είναι ένας θεσμός του κράτους μακραίων και ο κάθε ένας πολιτικός, ακόμα και ο πρωθυπουργός οφείλει να την σέβεται…».

Για τον Κ. Καραμανλή, και πάλι για το θέμα των ταυτοτήτων:
Αρχ.: «…Εχω ενημερώσει τον κ. Καραμανλή για το ότι εκκρεμεί αυτό το θέμα, μού είπε ότι εν καιρώ το δέοντι θα το αντιμετωπίσει. Μέχρι εκεί με ρωτούν διάφοροι χριστιανοί, τι κάνετε με τις ταυτότητες, γιατί δεν κάνετε…
Δημ.: Εχει “παγώσει” το θέμα.
Αρχ.: Τούς λέω, τι άλλο να κάνουμε, τι θέλετε; Μάλιστα τούς λέω, να πάρουμε τα τανκς και να πάμε έξω από τη Βουλή; Δεν γίνεται αυτό. Ο,τι νόμιμο ήταν, το κάναμε».

Για τους τρόπους προφύλαξης από το AIDS:
«…Οι τρεις γραμμές αυτές για να προφυλαχθεί κανείς από το AIDS είναι οι εξής, τις οποίες εγώ σαν άνθρωπος της Εκκλησίας μπορούσα να εισηγηθώ. Πρώτη γραμμή είναι η πλήρης εγκράτεια… Δεν μπορούν όλοι να ακολουθήσουν αυτή την οδό. Πάμε σε μια δεύτερη γραμμή αμύνης. Αυτή είναι η μονογαμική σχέση… Στην τρίτη περίπτωση (συνιστώ) να χρησιμοποιούν το προφυλακτικό. Αυτό όταν το πρωτοείπα εγώ, ήτο επαναστατικό…».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στα "σχετικά αρχεία" μπορείτε να ακούσετε μικρά ηχητικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στον κ. Τάκη Χατζή για την ΕΡΤ. Για να ακούσετε τα αποσπάσματα χρειάζεται απλά να κάνετε κλίκ πάνω στους τίτλους και να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα αναπαραγωγής ήχου.

Σχετικά αρχεία:
O_ARXIEPISKOPOS_GIA_TH_XOUNTA.wma
PTOSH_IERONYMOY.wma
EKKLHSIA_KAI_POLITIKH.wma
NEANIKA_XPONIA.wma

2 comments:

Stelios Frang said...

Πήρε ο 25χρονος διάκος Χριστόδουλος τον μητροπολίτη και τον εμψύχωσε -αυτονόητο- και το θυμήθηκε τώρα που έχει πεθάνει ο μητροπολίτης και ίσως έχει πεθάνει και ο γραμματέας του μητροπολίτη, ο οποίος πρέπει να συνέδεσε τον Χριστόδουλο με τον φίλο του μητροπολίτη... Εγώ το είχα πει από μηνών, ο Χριστόδουλος μιλάει μανιωδώς για να συμπληρωθεί και ο β' τόμος της μάστιγας :-))

Agobooks said...

Καλη Χρονια και Χρονια Πολλα, κε.Βασιλακη!