Wednesday, March 26, 2008

Λογοκρισία και βία για χάρη του αιμοσταγούς δράκου

Ιερή δεν είναι η ολυμπιακή φλόγα,
ιερά είναι τα
ανθρώπινα δικαιώματαΚατά την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας οι Αρχές της δημοκρατικής Ελλάδας ευθυγραμμίστηκαν με την ολοκληρωτική Κίνα. Κινητοποίησαν εντυπωσιακά τον αστυνομικό μηχανισμό για να εμποδίσουν κάθε διαμαρτυρία για την κατάσταση των ελευθεριών στη χώρα αυτή και τη συνεχιζόμενη αιματηρή καταπίεση στο Θιβέτ, προπηλάκισαν ξένους και Έλληνες πολίτες και ανάμεσά τους δημοσιογράφους, οδηγούν σε δίκη τον Ρομπέρ Μενάρ, Γενικό Γραμματέα της διεθνώς γνωστής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα που μάχεται αποτελεσματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της πληροφόρησης.
Ταυτόχρονα η κρατική ΝΕΤ, που είχε τη διεθνή ευθύνη για την τηλεοπτική κάλυψη της τελετής, λογόκρινε τις περισσότερες από τις σκηνές της διαμαρτυρίας και της βίαιης επέμβασης της αστυνομίας. Και επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καυτηρίασε τις πράξεις ελεύθερης ειρηνικής έκφρασης ισχυριζόμενος ότι «δεν έχουν καμία σχέση με το ολυμπιακό πνεύμα».
Η αλήθεια είναι ότι σε πλήρη αντίθεση με το υποτιθέμενο ολυμπιακό πνεύμα βρίσκονται η ολοκληρωτική Κίνα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελληνικές αρχές που μετέχουν σε αυτό το φεστιβάλ υποκρισίας, καθώς και
η ΕΣΗΕΑ, η οποία όχι μόνο δεν κατήγγειλε τη βία και τη λογοκρισία, αλλά ούτε καν συμπαραστάθηκε στους προπηλακιζόμενους και διωκόμενους συναδέλφους.
Καταδικάζουμε τη στάση των πρωταγωνιστών και των συνενόχων αυτής της κακής, για τη δημοσιογραφία και τη χώρα, ώρας και τους υποκριτές που τους καλύπτουν έστω και με τη σιωπή τους. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους διωκόμενους ξένους συναδέλφους. Στη δίκη θα προσέλθουμε όλοι.

Υπογράφουν:

Γιώργος Αγγελόπουλος, Πάνος Αϊβαλής, Δημήτρης Αλεξόπουλος, Νίκος Αμανίτης, Βάλυ Βαϊμάκη, Μανώλης Βασιλάκης, Νίκος Βατόπουλος, Ροζάννα Βούρτση, Διονύσης Βυθούλκας, Τριαντάφυλλος Γαβρινιώτης, Θανάσης Γεωργακόπουλος, Bένα Γεωργακοπούλου, Ρούλα Γεωργακοπούλου, Παναγιωτης Γιάνναρος, Δημήτρης Γκιβίσης, Dede Abdulhalim, Διονύσης Γουσέτης, Περικλής Δημητρολόπουλος, Σταύρος Δημόπουλος, Δημήτρης Δουλγερίδης, Αναστασία Καμβύση, Τάκης Καμπύλης, Ηλίας Κανέλλης, Λίνα Καπετάνιου, Γκαζμέντ Καπλάνι, Άκης Καπράνος, Στέφανος Κασιμάτης, Ελεάνα Κολοβού, Ειρήνη Κοντογεωργίου, Μιχάλης Κουντούρης, Βασίλης Κρισίλας, Έφη Κυδωνάκη, Κώστας Κυριακόπουλος, Αλέκα Κυφιώτη, Γιάννης Λοβέρδος, Ιωάννα Λουλούδη, Μήτσος Μανιάτης, Σερίφ Μεχμέτ, Μιχάλης Μητσός, Πάσχος Μανδραβέλης, Στρατής Μπαλάσκας, Αγγελική Μπούμπουκα, Ανδρέας Μπελιμπασάκης, Τάνια Μποζανίνου, Νάσος Μπράτσος, Αργυρώ Μώρου, Κίττυ Ξενάκη, Κατερίνα Οικονομάκου, Γιώργος Παγουλάτος, Aνδρέας Παπαγεωργόπουλος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Τέτα Παπαδοπούλου, Ελένη Παπαθανασίου, Μαρίλια Παπαθανασίου, Κωνσταντίνα Παπασωτηρίου, Θανάσης Παπανδρόπουλος, Γιώργος Πέγιος, Δημήτρης Πελεκούδας, Πέπη Ραγκούση, Δημήτρης Ράλλης, Φίλιππος Σαββίδης, Τζέην Σαμπανίκου, Όλγα Σελλά, Σπύρος Σεραφείμ, Ήρα Σινιγάλια, Κώστας Σπυρόπουλος, Νίκος Σταθούλης, Ελένη Σταμούλη, Κατερίνα Σχινά, Ριχάρδος Σωμερίτης, Kατερίνα Τασσοπούλου, Τάσος Τέλλογλου, Iάσων Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Τρίμης, Γιώργος Τσιγκλιφίσης, Λάμπρος Τσουκνίδας, Αντώνης Φωκίδης, Δημήτρης Χαραλάμπους, Όλγα Χαραμή, Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης, Ευθύμης Χούτας, Τάκης Ψαρίδης.

Η συγκέντρωση υπογραφών δημοσιογράφων συνεχίζεται.
Να αποστέλλονται στο e-mail:
manvas @ otenet.gr

Η παραπάνω ανακοίνωση δημοσιεύθηκε ήδη στο in.gr
Στην Ελευθεροτυπία
Τη σχετική ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) μπορείτε να διαβάσετε στο Ροΐδη Εμμονές.

Αποκαλυπτικό σημείωμα του «Ιού» της Ελευθεροτυπίας (29.3.2008) για τη στάση της ΕΣΗΕΑ: Σε συζήτηση, πέρυσι, στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για την καθιερωμένη (!) επίσκεψη Κινέζων δημοσιογράφων στην Αθήνα, (…) οι Σόμπολος (Ν.Δ.) και Τσαλαπάτης (ΠΑΣΟΚ), που έχουν και είχαν την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, συνέπεσαν με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ στην εκτίμηση ότι «αυτά, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σοσιαλιστική Κίνα, τα λένε οι βαλτοί από τους Αμερικάνους»!

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου από Τα Νέα, 1.4.2008

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Παντελάκης, Η σιωπή της ΕΣΗΕΑ, Ελευθεροτυπία, 1.4.2008
Πάσχος Μανδραβέλης,
Η «προστασία» της φλόγας, Καθημερινή, 1.4.2008
Τέτα Παπαδοπούλου, Πιο Κινέζοι από τους Κινέζους, Ελευθεροτυπία, 4.4.2008

"Μαντρόσκυλα" ή Πεκινουά;
H σιωπή της ΕΣΗΕΑ έχει οπωσδήποτε ευγενή κίνητρα, λ.χ. τον επαναστατικό τουρισμό που κάνουν κάθε χρόνο στην Κίνα κατά την τελευταία δεκαετία οι συνδικαλιστές της εκείνοι που ανήκουν στην "Μπριγάδα Τιενανμέν".


No comments: