Thursday, October 19, 2006

Το μπουγαδοκόφινο της "κάθαρσης"

Τώρα που ο Χριστόδουλος θεωρεί ότι "ξεχάστηκαν" όλα τα σκάνδαλα του περιβάλλοντός του, τώρα που στέγνωσε η μπουγάδα της "κάθαρσης" της οποίας εδήλωσε "εγγυητής", αποκαθιστά όλα τα τέκνα του. Αντιγράφω ένα δημοσίευμα από το σημερινό "Ποντίκι":

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Χειρονομία ευαισθησίας ή προστασία παλιού φίλου;

Πριν από ενάμιση χρόνο, τότε που έτριζε για τα καλά ο θρόνος του Χριστόδουλου εν μέσω σκανδάλων, μια περίεργη ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας. Πολύ λίγο όμως απασχόλησε τον Τύπο, καθώς ακολούθησε η «βαβυλιάδα».
Ο Χριστόδουλος στις 7.5.1996 είχε στείλει, ως μητροπολίτης Δημητριάδος, επιστολή στον ανακριτή Γ. Κοτσιαμπασούλη, η οποία αφορούσε έναν νέο άνθρωπο, τον Πέτρο Κ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του «Π»), που είχε συλληφθεί να διακινεί ποσότητα ναρκωτικών. (Με κάθε επιφύλαξη, καθώς η υπόθεση είναι παλιά, ο «Πέτρος ο βορειοηπειρώτης», όπως τον αποκαλούσαν τότε, φέρεται να κατείχε από κοινού με άλλο άτομο περίπου μισό κιλό ηρωίνης).
Ο Χριστόδουλος παρενέβη στην ανακριτική διαδικασία ζητώντας επιείκεια για τον νέο, τον οποίο γνώριζε. Αν μεν είχε κινηθεί μόνο από χριστιανική αγάπη (παρ’ ότι μισό κιλό –αν όντως είναι τόσο–, δεν είναι λίγο), να το συζητήσουμε. Όμως ο τότε Δημητριάδος έστελνε στα... «τάρταρα» τον συγκατηγορούμενο του Πέτρου υποστηρίζοντας ότι εκείνος έφταιγε για όλα, εκείνος ενέπλεξε το καλό παιδί και άλλα τέτοια σπαραξικάρδια.
Αλλά, βλέπετε, ο μικρός, όταν ήλθε από την πατρίδα του, την Αλβανία, είχε καταφύγει στη Μητρόπολη ζητώντας να χειροτονηθεί ιερέας. Εν μέρει ανταποκρινόμενος ο Χριστόδουλος τον έθεσε υπό την προστασία του: συγκεκριμένα τον ενέγραψε στο τοπικό εκκλησιαστικό λύκειο και του έδωσε δουλειά στο βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης. «Παρακαλώ να μελετήσετε τη δυνατότητα αποφυλακίσεώς του» κατέληγε στην επιστολή του ο στοργικός δεσπότης, σε μια ευθεία παρέμβαση στο έργο της ανάκρισης. Τελικώς, ο Χριστόδουλος δεν φάνηκε να πείθει ανακριτή και δικαστές, οι οποίοι έριξαν έξι χρονάκια στον νεαρό.
Πώς τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Ο Πέτρος, αφού εξέτισε την ποινή, αναζήτησε... επανένταξη. Κάποιοι λοιπόν τον αναγνώρισαν σε συγκεκριμένο ναό της Αθήνας. Να βρίσκεται εκεί όχι από διάθεση μετάνοιας –στην οποία εν τέλει κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα– αλλά ως μισθωτός εργαζόμενος και μάλιστα ως νεωκόρος. Οι πιο τολμηροί δε, του έπιασαν κουβέντα για την Αλβανία και τον Βόλο, επιβεβαιώνοντας έτσι την ταυτότητά του. Χειρονομία ευαισθησίας προς κάποιον που θέλει να κάνει μια νέα αρχή ή προστασία ενός παλιού φίλου; Διαλέγετε και παίρνετε!

εφημ. Ποντίκι, 19 Οκτωβρίου 2006, σ. 8

Η περίπτωση της παρέμβασης Χριστόδουλου υπέρ του Πέτρου Χ. καταγράφεται στις σελίδες 568-569 του βιβλίου Μανώλης Βασιλάκης, «Η Μάστιγα του Θεού». Φωτοτυπία της επιστολής του Χριστόδουλου προς τον ανακριτή υπάρχει στη σελίδα 591.

No comments: